Lovitura inevitabilă pentru buzunarul românilor din 2025. De ce este imposibil să nu crească taxele, avertismentul unui economic
Andrei Caramitru, un renumit economist și consultant financiar, a lansat un avertisment cu privire la creșterea inevitabilă a taxelor în România. Într-un interviu acordat recent, Caramitru a explicat că, în contextul economic actual, măsurile fiscale dure sunt inevitabile pentru a echilibra bugetul de stat.
Inevitabilitatea creșterii taxelor
Caramitru subliniază că TVA-ul va crește cu 2 puncte procentuale, de la 19% la 21%, aceasta fiind una dintre cele mai simple măsuri pe care guvernul o va aplica. „Va crește TVA clar, că este cel mai simplu, cu 2 puncte procentuale, vor mai pune niște taxe pe ici-pe colo și vor îngheța de tot cheltuielile”, a afirmat Caramitru, subliniind că politicienii evită să discute deschis despre aceste măsuri.
Conform economistului, politicienii afirmă adesea în campanie electorală că nu vor crește taxele, însă, în realitate, aceste ajustări sunt esențiale pentru stabilitatea bugetului. În mod retoric, Caramitru se întreabă: „Întrebarea este cine va plăti? Vor plăti firmele mici și oamenii mai săraci? Sau mai degrabă cei bogați și firmele mari?”.
Discrepanțele din sistemul fiscal românesc
Caramitru critică sistemul fiscal românesc pentru anumite impozite extrem de mici comparativ cu alte țări europene. Un exemplu menționat de el este impozitul pe proprietate. Dacă în alte state un proprietar de apartament în valoare de 200.000 de euro plătește în jur de 200 de euro pe lună impozit, în România, suma se ridică doar la 100 de lei pe an.
Economistul sugerează că este necesară o revizuire a acestor taxe și propune introducerea unor măsuri precum impozitele pe moșteniri și majorarea impozitului pe dividende. În prezent, impozitul pe dividende este de 8%, iar în 2023 s-a discutat despre o creștere la 10%, însă guvernul a renunțat la această măsură. De asemenea, Caramitru a propus și o analiză a impozitului pe profit, care este în prezent de 16%.
Rolul bugetarilor în creșterea presiunii fiscale
Un alt aspect evidențiat de Caramitru este influența pe care sectorul public o are asupra politicilor fiscale. Acesta consideră că partidele politice sunt în mare parte susținute de interesele bugetarilor și pensionarilor, ceea ce face ca orice reformă semnificativă în sectorul public să fie dificil de implementat. „Nu există partid care să nu fie reprezentantul cuiva la Stat. Inclusiv USR, ai cărui șefi lucrează la stat. Dacă-i scoți de acolo din partide, mor de foame”, a adăugat economistul, evidențiind dependența liderilor politici de sistemul bugetar.
Parteneriatele public-private, soluția pentru costurile statului
Caramitru a vorbit și despre necesitatea implementării mai largi a Parteneriatelor Public-Private (PPP) pentru a reduce costurile statului și a îmbunătăți infrastructura. El a oferit exemplul altor state europene, care și-au dezvoltat infrastructura prin PPP, menționând că România ar trebui să adopte aceste modele: „Toată Europa este făcută pe PPP, toată infrastructura din Europa. Este ceva atât de simplu, nu e nimic science-fiction. Nu suntem capabili să scriem un contract, despre asta vorbim”.
Sectorul energetic și companiile de stat
În sectorul energetic, Caramitru a propus consolidarea marilor companii de stat din România pentru a concura cu jucători internaționali de top. El a sugerat crearea unui conglomerat energetic format din companii precum Hidroelectrica, Romgaz și Petrom, care ar putea valora aproximativ 30 de miliarde de euro pe bursă.
Cu un tablou economic complex și multe provocări la orizont, Andrei Caramitru avertizează că taxele vor crește inevitabil în 2025. Deși măsurile vor afecta toate categoriile de contribuabili, întrebarea rămâne cine va suporta povara fiscală mai mare. Reforme economice și fiscale sunt esențiale pentru stabilitatea României, iar soluții precum Parteneriatele Public-Private și consolidarea companiilor de stat ar putea oferi o cale de dezvoltare sustenabilă, conform Adevărul.ro.